Definíció szerint két vagy több tevékenység adott idő alatt történő párhuzamos végzése. Legendaként híresült el, a gyakorlatban pedig leginkább csak egy eufemizmus a kapkodásra. Miért rossz, mit csináljunk helyette?

  1. Elvonja a figyelmedet!

Több dolgot egyszerre csinálni nehéz feladat, a legtöbbünknek nem is véletlen, hogy nem működik jól. A fontos dolgokat elfelejted, szétforgácsolod magad, mindenre figyelsz, csak arra nem amire kellene.

Tapasztalatom szerint inkább érdemes rászánni az időt a feladatokra, hogy részleteiben is tökéletesen legyenek elvégezve.

2. Nagyobb a hibázási lehetőség

Párhuzamos figyelem, és persze vasfegyelem, de mi van, ha közben valami elkerüli a figyelmed? Mindenki ismeri az érzést, amikor egyszerűen nincs idő megcsinálni valamit és szimultán kell több dologgal végezni.

Nem egyszerűbb mindent pontosan megcsinálni? A hibák javításával utólag sokszor több idő megy el, mint amennyit nyerhetsz a kapkodással multi-taskingolással.

További hasznos tartalomra vágysz? Csatlakozz Facebook Zárt csoportunkhoz, ahol olyan tartalmakat is megosztunk, amit csak egy szűk közönség láthat. Ne maradj le róla!

3. Megoldás

Elmondtuk miért rossz, mindenki meggyőzve? Oké, akkor jöhet a megoldás. Mi hogyan pörgetjük a dolgokat? A Pomodoro módszer nagy kedvenc. Megvan?

Szerkesztőségünk csapatát sok rázós helyzeten segítette át ez az egyszerű, de nagyszerű trükk. A lényeg a következő: 20-25 perc osztatlan figyelem a melónak, 5-10 perc lazítás. Csak csináld! Tudományosan és tapasztalati úton is bizonyítottan működik.

A szerző

Battay Máté
Battay Mátészerkesztő
Médiavállalkozó, PhD hallgató, okleveles kommunikátor és tanácsadó.