Első interjúsorozatunk neve a keressük a siker titkát volt. Azóta rengeteg milliárdossal, vállalkozóval és médiaszemélyiséggel volt szerencsénk interjút készíteni. Most szintetizáltuk a tudásanyagot és elhozzuk nektek a legérdekesebb válaszokat! Jó olvasást és elmélkedést hozzá!

Zwack Sándor – a Zwack Unicum Nyrt. Igazgatóságának elnöke

Szinte minden veled készült interjúban elhangzik, nem vágysz luxus életre. Sokak szemében a luxust jelentő státusszimbólumok jelképezik a sikert. Mit gondolsz erről, mi az igazi siker?

“Édesapámtól tanultam egy örökérvényű igazságot, amely az élet minden területére alkalmazható: „bármi is történjék az életben, mindig embernek kell maradni.”

Azt gondolom, hogy az “embernek lenni” üzenetben benne van egyfajta mértékletesség is, az emberi léptékek betartása is. Bár szeretek jól élni, nem kedvelem a hivalkodó luxust, nem költök öncélúan felesleges dolgokra. Olaszország és különösen Firenze, ahol gyerekkoromat töltöttem, nagyon jó példákat nyújtott ahhoz, hogyan lehet kihozni a legtöbbet a legegyszerűbb élményekből is.

Vállalkozóként tisztában vagyok az üzleti élet folyamataival, a verseny jelentőségével, de a verseny csak akkor lehet verseny, ha becsületes.

Számomra a siker az, ha megpróbálod véghezvinni azt, amiben hiszel. Nekem ez azt jelenti, hogy úgy sohasem fogunk semmit elérni, ha csak vágyunk rá – tenni is kell érte.

Szeretném, ha a cégünk továbbra is versenyképesen állná a sarat a kihívókkal szemben. Ehhez persze folyamatosan meg kell újulnunk és kellenek az olyan innovációk, mint amilyen az Unicum Szilva volt néhány éve. Részleteket még nem árulhatok el, de az innováció a mostani munkánknak is jelentős része.

Hajnóczy Soma – bűvészvilágbajnok

Van határozott véleményed a „siker” fogalmáról?

Én három dolgot tartok fontosnak a siker eléréséhez vagy ahhoz, hogy valaki megvalósítsa önmagát.

  • Tehetség, erős pont felismerése – amit szeretek, amiben én lehetek a legjobb
  • Egy kis szerencse
  • Irgalmatlan sok munka

Rengeteg ember van, aki nem feltétlen tehetséges abban, amit csinál mégis sok szorgalommal és kitartással egészen magasra emelkedtek, a saját szakmájukban sokáig el tudtak jutni.

Az utóbbi években nagyon sokat utaztam, (legutóbb Indiában jártam, ez volt a 34. ország ahová fellépni hívtak), és nap mint nap iszonyatosan sok tehetséges emberrel találkozom, ennek ellenére az a tapasztalatom, hogy bár rengeteg kreatív, tehetséges ember szaladgál jó ötletekkel a világban, nem tesznek semmit, hogy megvalósítsák ezeket az ötleteket. Éppen ezért, a hétköznapi ember, aki látja sikert különböző médiumokban: újságcikkekben, tévében azt gondolja, hogy van, akinek a siker egyszerűen megadatik, de nem ez nem így van,

a sikerért keményen meg kell küzdeni, és ez a küzdelem bizony sok kompromisszummal, erővel, idővel, energiával és pénzzel jár.

Hovány Márton – a Hovány cégcsoport alapítója

Van határozott véleményed a „siker” fogalmáról?

A siker fogalmáról millió véleményt hallottam, és ezek nagy részével magam is egyet értek.

Én személy szerint azt gondolom, hogy a siker az, amikor az ember az előre kitűzött céljait a kívánt időpontban eléri.

Ezen felül a siker nem korlátozódik nálam kizárólag az üzleti eredményekre, legalább olyan fontos, hogy az ember a családi életében is helyt álljon.

A sikernek többféle ágazata van, és ezek sajnos a legritkább esetben fordulnak elő, hogy minden kategóriában egyszerre beállnak. Az élet igazából valahol kicsit vissza is kompenzál, az egyik oldalon elvesz, a másik oldalon ad. Sok esetben – sajnos – az tapasztalható, hogy akik az üzleti életben nagyon szép sikereket érnek el, a családi életben, magánéletben nem annyira sikeresek, vagy fordítva.

Olyan ritkán van – de azt örömmel látom – ha valakinek sikerül megtalálnia az arany középutat. Jó lenne ezekből többet látni.

Sajnos sok olyat láttam, hogy egyesek feláldozzák az üzleti sikerért a családjukat, vagy akár az egészségüket is. Érdemes megtalálni azt, amikor nem megy egyik kárára a másik.

Nem lehet annyira fontos az üzleti siker, hogy az ember a családi életét feláldozza ennek oltárán, de az sem megoldás, ha valaki magánéletre hivatkozva teljesen elhanyagolja személyes sikerét, illetve vállalkozását.