Kávé. Mindenki szereti. Legalábbis minden országban vannak kávérajongók, akik más és más módokon isszák a kedvenc kávéikat. Járjunk utána, hogy hogyan!

Sztori: mi az irodában elég sok kávét iszunk. Illy kávéfőzőink és kapszulás gépeink vannak. Nem is bonyolítjuk túl a dolgokat. Bár a gépeink nagyon okosak, cappuccinót és lattét is tudnak készíteni, mi azért megelégszünk a hosszú kávéval reggel, (jól esik a meleg folyadék reggel) és az espressokkal napközben. Ez a Business and Café módszer. Na de máshol vajon hogy csinálják?

Olaszország

Ha már Illy, akkor kezdjük Itáliával. Bár Illy Ferenc, az alapító magyar származású volt, (Temesváron született, az első világháború után került Triesztbe, ahol megcsinálta a kávés bizniszét) kutatásaival szabadalmaival és munkájával nagy hatással volt napjaink kávé kultúrájára.

Olaszországban is népszerűek a tejes kávé változatok, mint a cappuccino vagy a latte, bár érdekesség, hogy ezeket csak délelőtt szolgálják fel a legtöbb autentikus kávézóban. Az espresso (aminek fejlődésében olyan sokat köszönhetünk Illy Ferencnek) egy gyors ital, a pultnál állva fel is hajtják, hiszen lényege a frissességében és a gyorsaságában rejlik.

Franciaország

A Café au Lait a nyerő, ha Franciaországban szeretne magához venni az ember egy café-t. Itt rétegekben kerül egymásra a kávé a forró tej és a tejhab. A francia kávé gyengébb az olasz kávékhoz képest.

Fenn a messzi Északon

Skandináv országokban és Németországban nagyon népszerű a filterkávé. Annyira, hogy a világ legnagyobb kávéfogyasztói országai is rendre onnan kerülnek ki. Literszám isszák a filterkávét.

Valahol messze délen

Spanyolországban és Portugáliában ezzel szemben a Cortado a menő. Itthon is egyre nagyobb néprszerűségnek örvend ez a különlegesség, espresso alap, gőzölt tej és tejhab egy egydecis pohárban. Ki tudja mit szólt volna hozzá Illy Ferenc?

Török kávé jöhet?

A török kávé már csak abból a szempontból is érdekes, hogy kis hazánkba is török közvetítéssel érkezett meg a kávé, bár nyilvánvalóan abban az időben más kulturális jelentősége volt a dolognak, nem működött még olyan jól a keleti kávé nyitás, mint manapság. Fátylat borítva a múltra, a török kávé tulajdonképpen az őrölt kávénak és a víznek egy különleges, erre a célra szolgáló edényben való felforralását jelenti. A csésze alján maradt zaccból jósolni is lehet.

Vietnám

A különleges külföldi kávékkal kapcsolatos kutatásom során bukkantam a vietnámi elkészítési módra, ami a sűrített tejes kávét jelenti a gyakorlatban. A trópusokon nem olyan könnyű tárolni a tejet, ezért a tartósított tejes módszer került képbe.

A módszer viszonylag egyszerű. Sűrített tej a pohár aljába, kávé egy szűrős edényben a pohár tetejére. 3-4 perc alatt le is csöpög. Elsőre nem hangzik túl egzotikusan, valószínűleg kell egy vietnámi bazár is, hogy az ember élvezni tudja a sűrített tejes varázslatot.