Hogyan? A világtörténelemre hatással volt a kávé? Naná!

TILTÁS

A KÁVÉT A TÖRTÉNELEM SORÁN HÁROMSZOR IS BETILTOTTÁK

A 16. században először Mekkában 30 évre betiltották a kávézgatást.

Néha nem csak a kávét, a kávéházat is betiltották. Így például anglia uralkodója, II. Károly 1675-ben betiltotta a kávéházakat, hogy megakadályozza a nép politikai szervezkedését – sikertelenül. Sajnos megbukott szegény, mint uralkodó, bár erről valószínűleg nem a kávé tehet.

1677-ben Nagy Frigyes porosz király is betiltotta a kávét, mivel az akkor újdonságnak számító ital hatására olyan mértékben áramlott ki a pénz az országból hogy érezhetően negatív hatással volt a gazdaságra. Ez a projekt sem sikerült túl jól, a németek azóta is Európa egyik legnagyobb kávéfogyasztó nemzete.

VÁLSÁG

A barna arany, néha barnaszén helyett is megteszi.

A nagy gazdasági világválság idején a gőzmozdonyokat az eladhatatlan búza mellett kávéval is fűtötték. Tragikus.

ELNÖKI ÜGY

Az instant kávé forgalmazását George Washington, az első amerikai elnök névrokonának cége kezdte el 1910-ben.

FORRADALMI ELJÁRÁS

Nem csak az 1848-as magyar forradalom, de a nagy francia forradalom és az amerikai polgári forradalom is egy-egy kávéházból indult el.

MAGYAR VONATKOZÁS

Méltatlanul elsikkadt tény a kávé történetében, és különösen a magyar kávé történetében Illy Ferenc, az Illy kávé alapítójának sztorija. Magyarként épített kávés világcéget, és számos kávéipari újdonságot köthetünk a nevéhez. Mi nem is iszunk mást, csak Illy kávét. Próbáld ki te is!