A társak kiválasztása sorozatunkban már megbeszéltük, hogy ki a jó társ, és milyen szempontok szerint érdemes társakra vadászni. Miután ezek megvannak mindenkiben egy újabb kérdés merül fel: hol találhatok magam mellé társakat. Rengetegen kérdeztétek már ezt tőlünk, jöjjenek a válaszok!

Mi van akkor, ha már van egy jó ötletem, tudom az erősségeimet és a hiányosságaimat, tudom is hogy mik azok a tulajdonságok, amiket egy társban keresnem kellene, de nem tudom, hol találjam meg a megfelelő embert? Ismerős legyen, látásból ismerjem, vagy az sem baj, ha teljesen idegen?

Márk, Business and Café olvasó

Ha üzlettársról beszélünk, az egy fajta házasság, hiszen aláírtok egy papírt, amiben arra vállalkoztok, hogy összekötitek az életeteket legalább egy életszakaszra. Mi ez, ha nem házasság?

Ha párt keres magának az ember, akkor sem a discoban húzza fel a gyűrűt a másik ujjára, csak azért mert szimpatikus az adott lány, vagy megfelelő az alakja.

Ahogy az előbb említett példát sem tesszük, úgy üzlettársat sem választunk egy üzleti rendezvényen, első szimpátia vagy benyomás következtében. Valamennyi időnek el kell telni, mert ki kell derülnie, hogy a hétköznapi életben képesek vagytok az együttműködésre.

A számlaképesség és jogi személlyé válást is sok esetben megelőzi egy MVP gyártás, tesztelés, egy közös piackutatás, stratégia kialakítás és koncepció tervezés. Sokszor már van egy prototípus, ami működik is, és csak utána alapítunk céget.  A megelőző hetek, illetve hónapok alatt, már megmutatkozik, hogy lehet–e vele együtt dolgozni vagy nem. Ott már vannak stresszhelyzetek, operatívan kell intézkedni, tárgyalni kell, amiből kiderül az, hogy a csapat életképes–e vagy sem.

El lehet kezdeni akár első benyomás után közös projektekben gondolkodni és együtt dolgozni rajta, de ne legyen az az első, hogy rögtön céget is alapítunk. Sem üzleti, sem pedig üzlettársi szempontból nem egy jó döntés. Sokszor ilyenkor merül fel az, hogy „De Ő egy jó barátom vagy bizalmasom”. Erre sem szabad alapozni, mert lehet, hogy nagyon jó vele sörözni vagy egyéb szabadidős tevékenységeket csinálni, de ez önmagában nem jogosítja fel arra, hogy üzlettárs legyen.

Az üzlettársság nem jár a barátnak, azt ki kell érdemelni. Éppen ezért, az nagyon jó, hogy ha van egyfajta bizalom és baráti viszonyból lesz valaki üzlettárs, de ott kell lennie mellette egy szakmai kompetenciának is. Ha van egy bizalmasom, akire illik az a korábbi leírás, amit már elkészítettünk, akkor mindenképpen keressük meg, de fel kell arra készülni lélekben, hogy majd el kell tudni határolni a korábbi barátságot az újhullámú üzleti cselekményektől. Ezt szokni kell, mert bizonyos esetekben nagyon éles váltások is lehetnek. Megeshet, hogy üzletileg az egyik pillanatban meglehetősen konfrontálódtok, de a másik pillanatban emberileg pedig megköszöntöd a névnapján. Ezekhez érzelmi szinten lehet majd felnőni.

Mennyire mosható össze az üzlet és a barátság? Lehet–e hosszú távú siker abból, hogy ha emberileg nem, de szakmailag maximálisan kiegészítjük egymást?

Attila, Business and Café olvasó

Az nem szokott tipikus lenni, hogy az ember összeálljon olyannal, akit nem kedvel. Nyilván ezt kerülni is kell. A házasság esetében sem veszünk feleségül egy olyan lányt, aki bár jól néz ki, ellenben nem gondoskodó és kedves. Azért is kell a házasság metaforájához hasonlítani, mert nagyon nagy párhuzamokat látok benne.

Vannak minimum elvárások. Nem kell, hogy szerelmes legyen az ember az üzlettársába, de a megtűrés feletti állapotot azért el kell érni. Ha már az elején viharos a kapcsolat vagy hullámzó, akkor nem valószínű, hogy gyümölcsöző tud lenni az együttműködés. Mindig lesznek majd stresszhelyzetek, és ha a nyugalmi időszakban is stresszhelyzetek vagy konfliktusok vannak, akkor még inkább komolyabb kilengésekre lehet számítani akkor, amikor nagyobb lesz a nyomás.

Tóth Patrik
Tóth Patriklapmenedzser
Vállalkozó, médiaszakember, üzleti blogger, és tanácsadó. A Golden Brothers Zrt. teljeskörű médiafeladatokat ellátó full-service ügynökségnek tulajdonosa, és vezérigazgatója.