A blogger karrier kezdete a legnehezebb. Hol kezdjem? Miről írjak? Sikeres leszek majd? Olvasnak majd? Keresek majd vele pénzt? Ha jól csinálod, akkor igen! Fogjuk a kezed, gyere induljunk együtt!

Azt ígértem fogjuk majd a kezed. Ez így is van, mindjárt az elején két út áll előttünk.

Az első: rengeteget publikálunk, írunk, forgatunk a témában. Tulajdonképpen kész blogger képzést kap, aki egyszerűen elolvas és megnéz mindent, amit a témában csináltunk, aztán nekilát végrehajtani a receptünket.

A második: jövő hét pénteken, 16-án, megtartjuk az utolsó! Blogger Akadémia képzésünket. Nem azért lesz ez az utolsó, mert nincs kedvünk többet tartani – nincs rá időnk. Az idei az utolsó év, amikor még igazán érdemes elkezdeni blogolni.

Kattints a képre, és legyél te a következő blogger, akit százezren olvasnak!

Érdekel a Blogger Akadémia! Mit csinálunk majd?

Egy egész nap alatt személyesen adjuk át az összes titkunkat, veled együtt dolgozzuk ki a részleteket, a cselekvési terveket, mindent! Tudnod kell, hogy már csak egyetlen egy jegy maradt. Lehet, hogy rád vár. Ki tudja? Én még nem, de te már igen! Ha változást akarsz, ha szeretnél arra az útra lépni, ami az én életemet totálisan megváltoztatta és egy nagy kalanddá tette – GYERE A BLOGGER AKADÉMIÁRA!

Na, de lássuk a három tanácsomat! Maradj még egy percig, mondom mit csinálj, a sztárságig!

1. Megfelelő platformok

A megfelelő platformok kiválasztása egy nagyon izgalmas stratégiai kérdés. A blogolás felületeiről önálló Facebook liveot is forgattunk, ha komolyan gondolod a sikered, érdemes lenne megnézned.

Amit viszont mindenképpen ajánlunk, hogy foglald le a következő 5 felületet:

  • Saját .hu-s domain

  • Blog .hu-s felület

  • Facebook

  • Instagram

  • Youtube

5 felületen egyszerre blogolni? 😨

Nem kötelező azonnal elkezdned használni, de legyen a tiéd, mert megszerezni kimondottan olcsó, sőt a legtöbb ingyen van, viszont átvenni valakitől szinte lehetetlen!

Most már csak egy fontos kitétel maradt: hogy mindenhol legyen ugyanaz a név megadva! Ha nem ugyanaz dobd el, és találj ki valami újat!

A blogod egy márka, amit el kell juttatnod a fogyasztóidhoz, az egységesség az elérhetőségekben döntő fontosságú!

2. Megfelelő üzenet

2018-ban igazabbak ezek a szavak, mint valaha: a kontent a király!

Régi hiba, hogy a bloggerek nem arra használják a különböző kommunikációs platformokat, amire valók. Jelszavunk ebben az estben: megfelelő üzenetet a megfelelő platformra! Egy adott téma, egy adott típusú tartalom miatt követnek.

Hacsak nem ‘C’ kategóriás celebnek készülsz, az olvasóidat nem érdekli majd, hogy mi van a gyerekeiddel, nem érdeki a családi nyaralásod, nem érdekli a szomszédod eladó autója, nem érdekli a politikai véleményed sem.

Részlet az előző Blogger Akadémián elhangzott előadásomból

Az igazán jó blogger előnyben van, mert tudja mi mire való:

  • a Facebookra elsősorban írott, képi és videó tartalmakkal készül
  • az Instagramra képet posztol
  • a blogján szakmai, de lazább hangvételt üt meg
  • a Youtube csatornáján pedig jó minőségű, szépen vágott, szórakoztató videókkal készül

Kreatívan, izgalmasan, szakmaian. Nem kell megijedni, a kész mindig jobb, mint a tökéletes!

3. Értékteremtés: a legfontosabb!

A tartalmaidnak értéket kell képviselniük. Elég jónak kell lenniük, hogy az emberek szabad idejükben ezeket akarják fogyasztani. Elég frappánsnak kell lenniük, hogy el is olvassák, és ne csak a barátaid kedveljék lojalitásból (akik valószínűleg szintén nem olvassák el).

Te megosztanád a saját tartalmad?

Legyen tehát minden tartalomnak célja, és értelme. Nálunk az ellenőrző kérdés a tartalmak kapcsán az szokott lenni: te ezt tovább küldenéd a haverodnak? Ha a válasz nem, fuss neki még egyszer. Ne félj attól, hogy kiadod az esetleges szakmai „titkaidat”. Ha az ötleted eredeti, senki más nem fogja tudni ugyanúgy, ugyanolyan jól megcsinálni.

Mondok egy példát: szeretsz főzni, szakács vagy és gasztroblogger lennél? Akkor adj sütés-főzés témában tippeket. „Félsz, hogy egészségtelenül készíted a vasárnapi ebédet? Akkor ezt a 12 dolgot ne csináld!” Elolvasnám, letölteném, feliratkoznék? Mint a pinty! Mi a csodálatos ebben az egészben? Attól, hogy megtanítod az embereket erre a 12 dologra, még nem fognak a receptjeid alapján vendéglőt nyitni. Sőt! Valószínűleg a felét sem jegyzik meg. Az viszont, hogy te egy remek szakember vagy beleég a tudatukba!

A szerző

Battay Máté
Battay Mátészerkesztő
Médiavállalkozó, PhD hallgató, okleveles kommunikátor és tanácsadó.