Megszabadulni a félelmeinktől? Legördíteni a nehéz sziklákat a lelkünkről? Sokkal könnyebb, mint gondolnád!

1. Ami megy, engedd el, ami jön, fogadd el!

Egy keleti bölcs tanítása szerint, ha bal lábaddal egy folyóba lépsz, jobb lábaddal már egy másikba fogsz.

Ez is jól tükrözi azt a tényt, hogy minden, ami körülvesz, egy áramlás. Van, amit (vagy akár akit) nem tudsz befolyásolni, így nem is számítható ki racionális ésszel, mi fog történni. Ha úgy érzed, teljesen kizárt, hogy urald a szituációt, akkor fogadj meg egy tanácsot: ha valamit nem tudsz megakadályozni, vagy legyőzni, azt támogasd!

Ha a gödör mélyén vagy, végy egy drága pezsgőt, és kezdj el ünnepelni, mert innen már csak feljebb vezet az út. Ha a csúcson vagy, hűtsd le elméd, mert jó eséllyel egy kihívással fogsz hamarosan találkozni.

2. Hogyan, és miért érdemes leküzdeni a félelmet, és a szorongást?

Kutatások bizonyítják, hogy mindannak, amitől az életben félünk:

  • 87%-ban nem következik be,
  • 7%-ban valóban bekövetkezik,
  • 6%-ának kimenetelére valamennyire hatással lehetünk.

Ez tehát azt jelenti, hogy a legtöbb dolog, ami szorongást, nyugtalanságot idéz elő bennünk, valójában nem történik meg, és csak igen kevés, vagy egyáltalán semmi befolyással nem vagyunk arra, ami végül bekövetkezik.

Nem kifizetődő azon rágódni, amitől félünk. Amikor félünk, fenyegetésnek fogjuk fel a látszatot.

A félelem tehát nem más, mint egyfajta fizikai reagálás olyan elképzelt következményekre, amiket nem kívánunk – tekintet nélkül az adott helyzet valódi alakulási lehetőségeire.

A valódi élet a komfortzónád határán túl kezdődik.

3. Nem nyerheti az a versenyt, aki nem nevezett be!

“Hát igen, ez jó volna, az is jó volna…”

Minden idők legelkeserítőbb és legfeleslegesebb szava a “volna”!

Mindenki dédelget utópisztikus(nak tűnő) álmokat, azonban a szürke hétköznapok olyan gyorsan vágtatnak mellettünk, hogy egy napon arra eszmélünk, megint egy középszerű szilveszter estén tülkölünk azokkal, akiket már nem is kedvelünk annyira.

Az élet a mindennapokban burjánzó lehetőségek tárháza. Hiába kínálja magát tálcán egy potenciál, Te is kellesz hozzá! Keress minél több kihívást, hisz ezeknek köszönhetően fejlődsz, és érsz el rendkívüli eredményeket!

Tóth Patrik
Tóth Patriklapmenedzser
Vállalkozó, médiaszakember, üzleti blogger, és tanácsadó. A Golden Brothers Zrt. teljeskörű médiafeladatokat ellátó full-service ügynökségnek tulajdonosa, és vezérigazgatója.