Gyermekként sokunkat azzal riogattak, hogyha nem tanulunk, akkor bizony semmire sem fogjuk vinni az életben. Nyilván ez nem véletlen, de vajon ez a kijelentés minden esetben megállja a helyét?


Vannak olyan példaként szolgáló életutak, amelyek bebizonyítják nem mindig a tanulás vezet a sikerhez. Persze rendkívül fontos, hogy tájékozottak legyünk, de a sok tanulás nem mindig egyenlő azzal, hogy valaki felnőttkorában is sikeres lesz.

Farkas Roland

A Punnany Massif társalapítója

Ez egy nagyon érdekes kérdés.

Őszinte leszek, én a középiskolai tanulmányaimat nem fejeztem be, mégis bizonyos szövegeim érettségi tételek. Ez azért elég ambivalens, akárhogy nézzük.

Már egészen kicsi koromtól fogva úgy vettem észre, hogy az iskola, illetve a magyar oktatási rendszer nem arra van kihegyezve, hogy ha bármi is történik velünk az életben, akkor majd helyt tudjunk állni.

Inkább csak hogy tudjál bizonyos tételeket, és legyél képben a sejtbiológiával még akkor is, ha kőműves akarsz lenni. Nagyon nagyon sok száraz tananyag van, amelyet egyszerűen rád dobnak, követelnek, hogy a végén egy rendszerbe illeszthető droid legyél, hogy egy társadalmi rétegben foglald el a pozíciódat, aztán kussoljál, és maradj úgy.

Nyilván, ha valaki 11-12 évesen tudja, hogy mi akar lenni, és annak fényében, az ehhez szükséges tárgyakat helyezi előtérbe, és erre készül, akkor annak van értelme. Viszont ha nincs meg a szükséges tudatossági faktor az emberben, csak él a nagyvilágba’, lébecol, azért megy az egyetemre, hogy a szülei ne dobják ki, elhabizik egy csomó évet, tíz év alatt elvégez valamit, annak nem látom értelmét. Harminc évesen ott áll élete közepén és totál nem lesz képben.

Farkas Roland,

Görög Ibolya

Írónő, akkreditált előadó, protokoll szaktanácsadó.

Tanulni jó! A legfontosabb az lenne, hogy a gyerekek tanuljanak meg tanulni.

Görög Ibolya,

..

Igen is fontos, hogy fogalma legyen az egyszikű és kétszikű növények mibenlétéről, tudja, hogy mi a másodfokú egyenlet megoldó képlete – még ha az életben soha nem lesz rá konkrétan szüksége. Ami viszont kötelező, hogy ismerje a magyar és világtörténelmet, élvezze az olvasást, rá tudjon mutatni a térképen, hogy hol van Brazília. És ha rájön, hogy tudni jó – onnan „rákap az ízére”. Én még ma is, ha hirtelen hallok egy idegen kifejezést, valami új fogalmat – utánakeresek az interneten. És nem azért, hogy majd erről beszélgessek a barátaimmal, hanem hogy tudjam.

Hovány Márton

Üzletember, a 100 leggazdagabb magyar egyike, a Hovány Csoport tulajdonosa.

Nagyon meglepődnénk, ha megnéznék, hogy a világon hány olyan ember van a milliárdosok között, aki az egyetemet sosem végezte el, vagy nem is járt oda, és én is ezeknek a táborát erősítem.

Hovány Márton,

Azért azt be kell vallanom, hogy jobb lett volna, ha elvégzek egy főiskolát, vagy egyetemet. Nem azért, mert jobban tudnám végezni a munkám, hanem mert néhány dologban segíteni tudott volna.

Ezek közül is a nyelvtudást emelném ki, amelyet fontosnak tartok. Falun születtem, és az én időmben csak oroszt tanultam, habár manapság már meg tudom magam értetni angolul, vagy németül, bár szívesen fejleszteném még ezt a képességem. Hál’ Istennek a gyermekeim már kiválóan beszélnek idegen nyelveken.

Véleményem szerint önmagában az, hogy valaki sok nyelvet beszél, még nem garancia arra, hogy sikeres lesz.

A kezdeti sikereknél, mikor az autószalont is nyitottuk, nem a nyelvtudásom bővítését tartottam fontosnak, hanem az üzleti tudományokban való tapasztalatszerzésem, úgy véltem, ha az importőrök bejönnek Magyarországra és itt akarnak dolgozni, akkor előbb-utóbb nekik is meg kell tanulniuk magyarul.

Gerendai Károly

A legbefolyásosabbnak tartott magyar üzletemberek egyike, a Sziget Kft. alapítója.

Én mindig is a gyakorlat embere voltam, életem során nem is nagyon volt más lehetőségem. Akkoriban nem volt ilyen, hogy kulturális menedzser képzés, vagy bármi ilyesmi. Az persze egy másik kérdés, hogy én a gyakorlati tudásban is hiszek mert az elméleti tudás sokszor nincsen szinkronban a gyakorlattal.

De ma már van jó képzés, és a kettő együtt kell. Az sem jó, ha mindent neked kell magadtól megtanulni. Ezért kell a jó képzés és aztán a gyakorlatban meg kell próbálni hozzá valamilyen rutint szerezni.

Klapka György

Az Aranyember, kereskedő, reklámguru, üzletember.

Fontos, nagyon fontos a tanulás. Ez nem azt jelenti, hogy ha nem tanulsz nem lesz belőled senki.

Nagyon sok buta doktort láttam már, és nagyon sok olyan palit, akinek csak négy elemije van, de sikerült az élete. Azért fontos a tanulás, mert nem mindegy honnan látom a világot.

Egy tanult ember a hegy tetejéről látja a világot, egy tanulatlan ember pedig a völgyből, és a völgyből egyáltalán nem ugyanazt lehet látni, mint a hegy tetejéről. Szóval a tanulás a világnézet, a másik szemszög, a más szemléletmód megismerése miatt fontos.

Egyszer televízióban beszélgettem az elméletről és a gyakorlatról. Azt mondták nekem, ha valamit megállapítanak elméletben, az úgy is van. Például egy szódagyár alapításához – kell 36 millió (víz, buborék, üveg, autó, gyár) és csak 10 milliód van, akkor ne kezdd el az üzletet, mert csak elbukod azt a 10 milliód is. Vagy a buborék fog hiányozni belőle, vagy a víz fog hiányozni belőle, vagy az üveg hiányzik majd amibe töltenéd. De így még a világon nem alapítottak vállalatot, hogy megvolt a 36 millió. Ha megvan a 10 millió, akkor hozzákezdek, és először lehet, hogy csak két üveg szódát gyártok, amit gyalog viszek ki, aztán hármat aztán hatot – így épülnek fel a nagy vállalatok.

Szóval az elméletet nem lehet megtámadni, mert igaza van, és még sincs igaza, mert nem így történik a gyakorlatban. A gyakorlat nélkül pedig az elmélet nem ér semmit, én erre azt mondtam:

Aki nem adott még el életében egy kiló narancsot az ne papoljon a kereskedelemről.

Klapka György,

Összegezve, az iskola egy olyan eszköz, amit okosan kell felhasználnunk arra, hogy érvényesülni tudjunk az élet bármely területén. Nem szabad elhanyagolni, hiszen megalapozza az alapvető tudásbázisunkat, ráadásul egy teljes más világszemléletet is ad, viszont azt kijelenthetjük, hogy a rengeteg tanulás közel sem garantálja azt, hogy később sikeresek leszünk, éppen ezért érdemes több lábon állnunk, és nem csak az iskola adta keretekre koncentrálni.

Tóth Patrik
Tóth Patriklapmenedzser
Vállalkozó, médiaszakember, üzleti blogger, és tanácsadó. A Golden Brothers Zrt. teljeskörű médiafeladatokat ellátó full-service ügynökségnek tulajdonosa, és vezérigazgatója.