Az illy kávéscsészékből jó inni. Nem véletlenül, az illy dizájn ikonná vált klasszikus csészeformája maga is tudatos tervezés eredménye.

Matteo Thun építész Ernesto Illy funkcionális, tudományos,  idealisztikus kávéscsésze leírása alapján alkotta meg úgy, hogy az a legjobban szolgálja  a kávé kvintesszenciája, az eszpresszó ízlelését, élvezetét, szépségét. (Az illy cappuccino és tejeskávés illy csészék sem óriásiak, mert az illy nem  a tejet hanem a kávét hangsúlyozza ott is. A nagy kávézólánc modellek szerinti hatalmas bögrék távol állnak az illy filozófiájától.)

Az Ernesto Illy által megadott legfontosabb szempontok, melyek egy illy csészemetszeten jól láthatók:

  • a vastag, hőtartást szolgáló porcelánfal a csésze legtetején elkeskenyedik, így a kávé hőtartását jól szolgálja a vastga falú csésze, de a szél elvékonyított kialakítása miatt a szájnak is kellemes belőle inni.
  • vastag csészefal, hogy a csak melegen finom eszpresszó hőmérsékletét a csésze minél tovább tartsa. (Ezért is tartják a csészéket vendéglátóhelyeken a kávégép forró tetején, hogy meleg csészébe érkezzen a friss kávé.)
  • egyszerűen egymás tetejére illeszthető, virágkehely formájú csészealak, hogy kávézókban is könnyen, gyorsan használható legyen. Érdekes megfigyelni, hogy a kialakítás csak 2 csésze egymásra helyezését engedi stabilan, a harmadik már ledől. Ez sem véletlen, 2 csészét még át tud melegíteni a kávégép, a harmadikat már nem.
  • jó felismerhetőség, kerekséget, lágyságot sugalló forma
  • ‘Vezúv effektus’: a csészét  kiemeli, porondra helyezi a tányér, mivel a közepe magasabban van mint a széle, ezzel hangsúlyozza, keretezi a csészét.
  • a tányéron körben egy mélyebb árok szolgál a cukor és a kiskanál kényelmes elhelyezésére