Életünk közel egyharmadát töltjük alvással, így létünk meghatározó része és egyben az egészséges életmódunk eleme is. Milyen tényezők befolyásolnak minket abban, hogy frissen és kipihenve ébredjünk a mindennapokban?

Az alvás a mindennapi életünk elengedhetetlen és szükséges velejárója, amely során helyreáll a nappali életvitelünkhöz nélkülözhetetlen szellemi és fizikai készenléti állapotunk is. Nézzük, mi szükséges a zavartalan és pihentető alvás érdekében.

1. Megfelelő körülmények

Az ideális körülmények alapvetően a nyugalmas környezetet jelentik. Ez mindenkinél mást jelenthet, de általánosságban megállapíthatjuk, hogy fontos a sötét, hűvösebb, de nem párás, valamint csendes hálótér. Az ellazulást a számunkra kellemes és harmonikus feltételek megteremtésével idézhetjük elő. A tárgyak közül természetesen az ágy szerepe a legmeghatározóbb és ebben az esetben a kényelem és a személyre szabottság kihangsúlyozandó tényező.

2. Rendszeresség és rutin

Minden kultúrában más és más az alvási szokás, ezért eltérőképp értelmezhető a rendszeresség és a rutin kérdésköre. A legfontosabb, hogy mindennap igyekezzünk ugyanabban az időben lefeküdni és felébredni, hiszen ez a váltakozás fog illeszkedni az agyunk biológiai órájához. Ezáltal rutinná válik az alvás és így tudjuk garantálni a megfelelő pihenést. Érdemes olyan tevékenységeket kötni az elalvásunkhoz, melyek végül az agyunk kisebb teljesítményre való átállását biztosítják.

3. Pszichés tényezők kizárása

Az alvással a megfelelő teljesítőképességhez és a jó közérzethez szükséges frissességet szeretnénk elérni és helyreállítani, ez az alapvető funkciója. A zsúfolt és túlterhelt mindennapjainkra jellemző életeseményeink, esetleges szorongásaink és stressztől nem mentes élethelyzeteink adekvát módon való kezelése fontos a zavartalan pihenésünk érdekében. Az alvás és annak hiánya sok esetben összefügg különböző betegségekkel is, ezért valóban fontos, hogy odafigyeljünk erre!

A szerző

Battay Máté
Battay Mátészerkesztő
Médiavállalkozó, PhD hallgató, okleveles kommunikátor és tanácsadó.