Hónapokig tartó felkészülés, egy hihetetlen kaland, egy életen át tartó sztorigyűjtés, és egy tanulság mind felett!

1. Hogyan történt?

Mindig is vágytunk rá, hogy TEDx előadók legyünk, elvégre mégiscsak óriási megtiszteltetés, ez a nyilvános beszédek csúcsa. Volt néhány sztorink, az egész Business and Café történet a fejlődésről, a miértekről, és a konferencia témájáról, az újrakezdésről szól.

Éppen ezért izgultunk, amikor tavasszal jelentkeztünk Veszprémbe, a TEDxBenedekHegy csapatánál, hogy mi akkor szeretnénk elmesélni a történetünket. Hosszú válogató és felkészítő vette kezdetét, és ahogy formálódott a beszéd egyre közelebb kerültünk a nagy dátumhoz!

2. Miről beszéltünk?

Ahogy a cikk címében is szerepelt, a témánk “A legnagyobb rizikó, ha nem kockáztatsz” volt. Meg kellett fogalmaznunk az utunk, egyik legfontosabb tanulságát. Egy olyan üzenetet, amit ha csak egy emberhez is el tudunk juttatni, akkor már megérte az egész. Egy olyan előadást akartunk összeállítani, amiben feloldunk egy nagy akadályt, ami megakadályozza az embereket abban, hogy sikeresek legyenek. Ez pedig a kockázatvállalástól való félelem volt.

3. Mit tanulhatsz te ebből?

Ha kiemelkedő eredményt akarunk elérni, akkor rengeteg kockázatot kell vállalnunk. Ez pedig mindig ijesztő. Kockára kell vetnünk az időnket, a pénzünket, a biztonságunkat, az emberi kapcsolatainkat, mindent amink csak van. Első hallásra halálra ijed aki hallja, pedig a válasz is kéznél van: amit elveszítesz, az sosem volt a tiéd! Ha a barátaid elhagynak a célod miatt, sosem voltak a barátaid. Ha bele kell tenned a szabadidődet a célod elérésébe, tedd meg örömmel, mert valószínű, hogy amit eddig csináltál, az időpocsékolás. A pénz amit veszítesz csak visszakerült egy áramlásba, és ha újra próbálkozol, sokszorosan kapod majd vissza. Mindent elveszíthetsz, ha kockáztatsz, de csak úgy nyerhetsz, ha kockáztatsz!

Szeretnénk köszönetet mondani néhány embernek, akik rengeteget segítettek:

  • Pusztai Ádámnak, és Bökfi Katának a TEDxBendekHegy csapatából – köszi srácok óriásiak vagytok!
  • Egerszegi Annának, aki ismét megtanított bennünket beszélni
  • Góra Daninak, aki mindig velünk van, ha segíteni kell
  • Az összes interjúalanyunknak, és mindenkinek, aki segített bennünket az úton!

Köszönjünk szépen a HVG Kiadónak is, hogy támogatta a felkészülésünket, ilyen szakkönyvekkel öröm volt készülni!