Ragyog a Nap, itt az idő a Balaton felé venni az irányt. Balatonfüred, a Balaton új fővárosa visz mindent a menőségi listán, miért is mennénk máshová? Na de ha már itt vagyunk a Balaton legmenőbb városában mit kezdjünk magunkkal? Máris mondom!

1. Anna Grand Hotel

Ha már Füred, akkor természetesen Anna Grand Hotel. A magyar hotelkultúrában nem sok ilyen kiemelkedően ismert szálláshely akad. 200 éves, legendás, régi, történelmi személyiségek élő öröksége, csodálatos kilátással. Kevésbé romantikus, vagy éppen praktikus szemléletű olvasóink kedvéért megjegyezzük, kényelmes is, remek konyhával és a többihez méltó wellness szárnnyal.

A város központjában, előkelő környezetben, a sétánytól és a kikötőtől két perc sétára, az ember átélheti a századelő vidéki luxusát.

TIPP: A Hotelhoz tartozik egy nagyon hangulatos kis cukrászda is. Terasz, kísértésbe ejtő sütemények, és balatoni kilátás. Kinek kellene ennél is több? Amennyiben van rá lehetőségünk, érdemes szezonon kívül is bekukkantani a bálterembe, még akkor is pazar, ha éppen nincs bál. Ha valaki romantikus szemléletű és szeretne egy különleges élményt, nem is kérdés, irány az Anna Grand Hotel!

2. Koczor Pincészet

Különleges borok, helyi élelmiszerek, a domb tetejéről elénk táruló csodálatos kilátás, kényelmes és elegáns szobák, kutyák az udvaron. Ha elbújnál a világ elől, de azért Balatonfüreden tennéd mindezt a lehető legkényelmesebb közegben, a Koczor pincészet a tökéletes választás.

Valószínűtlenül hibátlan élmény. Az ember ül az autentikusan berendezett parasztház étterem előtt, nézi a naplementét, ízlelgeti a helyi alapanyagokból készült vacsoráját, és időnként kortyol egyet a családi pincészet (apa és lánya) által előállított ritka, vagy kevésbé ritka borból (a borok Balatonfüred, Pécsely, Vászoly szőlőiben teremnek). Mi két olyan fajtát is kóstoltunk itt, aminek előtte még hírét sem hallottuk (Semillon, Rozália). Ki kell próbálni!

Ha Füred, de nem annyira Balaton (kocsival 7 perc a kikötő), akkor a Koczor Pincészet a nyerő választás.

3. Vitorlázás

Klasszikus balatoni program, aki tud vitorlázni béreljen hajót és vágjon neki a nyílt kék vizeknek, aki pedig nem tud de szeretne, az megteheti Kovács András kapitánnyal, az Extrém Balaton tulajdonosával. Egy nagy kör a Tihanyi-félsziget mellett, élvezni a szelet és a szép időt, nincs is ennél jobb balatoni program. András különleges utakat is szervez. Naplemente nézés? Borkóstoló? Lánybúcsú, vagy éppen lánykérés?! Semmi akadálya, az Extrém Balaton a megoldás!

4. Segway

Szállásunk már van, itt az ideje kaland után nézni! A segway unalmas gyalogláspótléknak tűnik, egészen addig amíg valaki ki nem próbálja! A géppel való kommunikáció is egészen új élményt jelent, ami csak elsőre tűnik egy bonyolult feladatnak, de az első próbakör után az ember legszívesebben már le sem szállna róla többet. Miután rákaptunk az ízére, a sétányon való száguldozás végtelen szabadságérzetet ad.

Menő, és nem is veszélyes program. Mindenképpen érdemes benevezni rá!

5. Vino Terazza

Tamási Ákos, a hely megálmodója, sokáig foglalkozott vendéglátással, csúcsgasztronómiával Nyugat-Európában. Ahogy hazatért, beleszeretett a Balaton-Felvidékbe, és Balatonfüreden meg is vetette a lábát, a bázis pedig a Vino Terazza étterem lett. Az eredmény kellemes környezetben felszolgált, nemzetközi tapasztalattal készített, de magyarosan újragondolt menüsor lett.

Borkülönlegességek, milánói kávé, és ha minden igaz ezen a nyáron fatüzelésű kemencében sült pizza is vár majd ránk.

+1. Városnézés

Balatonfüreden csodás helyek és programok várják az ide látogatókat, de azért tudni kell, maga a város is csodálatos. Mindenképpen érdemes bejárni alaposan. A Tagore sétány, (amit mindenki rosszul ejt, a helyes valahol a ‘Tahor’ környékén van), a harmonikás bácsi, a kikötő, a gyógyforrások – ezek együttesen teszik ezt a helyet a Balaton új fővárosává. Nem is érdemes tovább várni!