Nem mindig kell teljesen új életet kezdeni, olykor elég, ha csak néhány apró dolgon változtatunk!

1, Készíts napirendet!

Kapkodsz? Nincs időd semmire? Attól félsz, nem érsz a munka végére, vagy egyszerűen már nem jut idő a feltöltődésre?

Sokáig nem hittem a napirendben, azt hittem, bölcsen be tudom osztani az időm fejben – pedig ez egyáltalán nem így van. Jön egy telefon, e-mail, elhúzódik egy találkozó, és az ember már azt sem tudja, hol áll a feje.

Az adott nap/hét végén mindenképp állítsunk össze egy napi/heti rendet, amiben kellő idő jut

  • egészséges reggeli fogyasztására,
  • e-mailek megválaszolására,
  • olvasásra,
  • feladatok elvégzésére,
  • ebédre,
  • sportra,
  • szórakozásra/feltöltődésre,
  • otthoni teendőkre,
  • pihenésre.

2, Összegezd a napodat!

Egy adott nap eredményei mit sem érnek, ha nem összegezzük azokat. Hajtsuk végre a szükséges follow upokat, írjuk fel, kivel mit beszéltünk meg – ne hagyatkozzunk csupán a memóriánkra.

Állítsuk össze a másnapi napirendünket, és teendőink listáját!

3, Légy hálás

Egyes vélemények szerint…

…ha van ennivaló a hűtődben, ruhád a szekrényben, tető a fejed fölött, és egy hely, ahol aludhatsz, akkor gazdagabb vagy mint a világ 75%-a. Ha van pénzed a bankban, a pénztárcádban és van egy kis megtakarításod, akkor te a világ leggazdagabb 8%-hoz tartozol. Ha ma reggel egészségesen ébredtél akkor szerencsésebb vagy annál az egy millió embernél, akik ezt a hetet sem élik túl.

Akár pontosan így van, akár nem, mindenképpen elgondolkodtató, vajon mennyire valósak a problémáink, vajon mennyire sajátok, nem pedig külső ingerre táplált mesterséges depressziótól szenvedünk?

4, Sportolj!

Nem kell rögtön maratont futni – nem is javasolt. Az életünket sokkal inkább szokásaink, mintsem külső tényezők határozzák meg. Ha becsempésszük életünkbe a rövidebb esti sétákat, nagyobb eséllyel vesszük rá magunkat kocogásra, futásra, vagy bármi más sportra is.

5, Oszd részekre a feladatokat!

Ne egyszerre akard megváltani a világot! Hajlamosak vagyunk megijedni a nagy kihívásoktól, azonban ha azokat apróbb részfeladatokra osztjuk, máris kevésbé okoznak számunkra terhet.

Ezen felül sokkal precízebben tudjuk az egyes részeket megvalósítani, mintha egyszerre akarnánk mindent.

Tóth Patrik
Tóth Patriklapmenedzser
Vállalkozó, médiaszakember, üzleti blogger, és tanácsadó. A Golden Brothers Zrt. teljeskörű médiafeladatokat ellátó full-service ügynökségnek tulajdonosa, és vezérigazgatója.