Téves következtetés, hogy azért mert fogtunk már kézben pénzt, vagy éppen dolgoztunk már érte, máris mindent tudunk misztériumairól. Min múlik a keresetünk? Hogyan lehetünk képesek ugyanennyi munkával a mostani fizetségünk többszörösét megkeresni?

1. A pénz valódi értéke

Ma a munkánkért cserébe pénzt kapunk, amin meg tudjuk vásárolni más munkájának eredményét. A pénz fejezi ki azt az értéket, amelyet az emberek bizonyos termékeknek és szolgáltatásoknak tulajdonítanak.

Valaminek az értékét valójában az határozza meg, hogy azért valaki mennyit hajlandó adni.

A termékeknek és szolgáltatásoknak önmagukban nincs értékük, csupán attól nyernek értéket, hogy valaki hajlandó fizetni értük. Ezért minden szubjektív. A lehetséges vásárlónak a vétel pillanatában meglévő gondolatain, érzésein, hozzáállásán, és véleményén alapul.

Pontosan ezért fontosak olyan külső tényezők, mint a hangulat, a kiváló marketing, a kedves kiszolgálás, a kellemes háttérzene. Bármi, ami elősegítheti azt, hogy hajlandó legyen valaki vásárolni.

2. Mások számára költség vagy

A munkád mások számára nem más, mint termelési tényező.

Minden emberre jellemző, hogy a munkája gyümölcsét nagy becsben tartja, hiszen ez személyes, csak rá jellemző. Ez a személyisége kifejeződése.

El kell fogadni, hogy más ember számára munkánk költségként mutatkozik.

3. Amin a kereseted múlik

Mindenki a lehető legtöbbet akarja a lehető legkevesebbért. Ezért nem igazán lehet megszabni egy munka objektív értékét.

A jövedelmedet, és a pénzben kifejezett értékedet az határozza meg, mások mennyit hajlandóak fizetni a munkádért cserébe.

jövedelmedet az határozza meg, hogy mások mekkora értéket tulajdonítanak a munkádnak.

A munkaerőpiac egyszerű szabályok szerint működik, a jövedelmed mindig egyenes arányban áll a 3 következő tényezővel:

  • mit csinálsz,
  • milyen jól csinálod,
  • mennyire vagy pótolható.

4. A pénz nem ok, hanem okozat

Egy termék, szolgáltatás értékéhez való hozzájárulásod – a munkád – az ok. A fizetésed, azaz a jövedelmed csak a következmény.

Ha növelni szeretnéd a következményt, növelni kell a kiváltó okot is.

Ahhoz, hogy növelni tudd a pénz mennyiségét, amit a munkádért kapsz cserébe, növelned kell a befektetett munkád értékét is.

Ha többet akarsz keresni nem feltétlen többet kell dolgoznod – de nagyobb értéket kell adnod!

+1 Összegzésképpen

Gyarapítanod kell a tudásod, fejleszteni a képességeidet, újítani kell a munkamódszereiden. Eleinte lehet, többet kell dolgoznod, vagy akár túlóráznod, kreatívabban kell megközelítened bizonyos kérdéseket, életszituációkat, mert a befektetett munkádnak minél értékesebbnek kell lennie.

Még az is lehet, hogy ezek közül mindent egyszerre kell megtenned ahhoz, hogy változtatni tudj.

Azok a társadalom legjobban megfizetett tagjai, akik folyamatosan képesek az egyik – vagy akár mindegyik – területen fejlődni, hogy több értéket adjanak a munkáikhoz.

Hogyan tovább?

Hiába rendelkezel 1 milliárdos bevétellel, ha ehhez szintén 1 milliárdot kellett kiadnod.

Mit értek ezalatt? A pénzügyi modelledben miután tisztáztad a hozzáadott értékeidet, fektess hangsúlyt a megszerzett vagyon megőrzésére is.

A pénzügyi jövőd szempontjában önmagában nem elég az, mennyit keresel, hanem, hogy mennyit tudsz megtartani belőle. Sokan jelentős jövedelemre tesznek szert míg aktív életük során, a valódi fokmérő azonban az, mennyit tudsz megtartani abból, amit megkeresel.

A bevételen túli lényeg – a haszon. Hogyan növelheted magát a valódi nyereséget?

Tóth Patrik
Tóth Patriklapmenedzser
Vállalkozó, médiaszakember, üzleti blogger, és tanácsadó. A Golden Brothers Zrt. teljeskörű médiafeladatokat ellátó full-service ügynökségnek tulajdonosa, és vezérigazgatója.