Egyre többet adunk elő, egyre nívósabb rendezvényeken, ráadásul egyre jobban. Itt az ideje megvonni a mérleget: mi az a 3 vállalkozók számára nélkülözhetetlen tulajdonság, amit a beszédekből szereztünk?

Miért kezdj el előadásokat tartani? A hétvégén Kolozsváron voltunk előadni egy konferencián. Ahogy egyre jobbak vagyunk a nyilvános beszédben, kezdek rájönni, ez egy olyan tevékenység, ami rengeteget ad. Nem mondanám, hogy nem félek mielőtt nekikezdünk, de ez már sokkal inkább egyfajta kellemes izgalom, és nem valami jeges pánik.

Na de térjünk is rá, hogy mire tanítanak meg a nyilvános beszédek!

1. Lényeglátás

Azt gondolom, egy tisztességes szónok a felkészülés során figyelembe veszi, hogy a közönsége milyen témának örülne a legjobban, hogyan érezné magát a legjobban, és hogyan tudja a lehető legnagyobb mértékben adaptálni az elhangzott információkat. Ennek érdekében meg kell vizsgálnunk, hogy mi a mondandónk lényege és azt hogyan adhatjuk elő élvezetesen.

Mit mondott Winston Churchill?

A jó beszéd olyan mint egy nő szoknyája: elég hosszú ahhoz, hogy elfedje a lényeget, de elég rövid, hogy felkeltse az érdeklődést.

Azt talán mondanom sem kell, hogy miért fontos egy vállalkozó számára, hogy ha megtanul emberekre fókuszálni, a fejükkel gondolkodni és mondanivalóját szimpatikusan előadni. A jó szónokok éppen ezért jó tárgyalók a legtöbb esetben!

2. Szenvedély

Mindenki hallgatott már unalmas előadást, vagy prezentációt. Magánemberként én is szeretek lassan, nyugodtan, megfontoltan, elmélázva, a lehető legapróbb és feleslegesebb részletekig belemenni bármilyen témába, köztük saját vállalkozásom, vagy karrierem.

Egy valamirevaló előadó (előadás közben legalábbis) ezt viszont nem engedheti meg magának. Szenvedéllyel és átütő erővel tud beszélni a számára kedves témáról. És erre azért van szükség, hogy a közönség is elhiggye – igen, ez az ember tényleg ért ehhez, szenvedélye megingathatatlan. És azt is meg fogod tanulni, hogy néha az a legjobb trükk egy beszédben, ha nem mondasz semmit.

Mit mondott Mark Twain?

Egyik szavunk sem lehet olyan hatásos, mint a jól időzített szünet.

3. Magabiztosság

A glosszofóbia, vagyis a nyilvános beszédtől, az ismeretlenek előtt való megszólalástól való félelem az emberek egyik leggyakoribb félelme. Több kutatás szerint a haláltól való félelem után a második legnagyobb félelmünk.

És ezzel nincs is semmi baj! Izgulsz, izgulunk, saját állítása szerint még Richard Branson is izgul mielőtt fel kellene szólalnia. És ez azért jó, mert megmutatja mennyire komolyan gondoljuk a sikert! Aki nem fél, azt nem érdekli az eredmény. Az viszont, hogy ha egyre jobb vagy érződni fog rajtad is. Más típusú izgalom lesz ez.

Mit mondunk mi?

Az előadásod legyen vizuális, legyél szakmai, a hangvétel alapvetően legyen sztoris. Készülj fel, és engedd közel magadhoz az embereket, de ne legyél sok sem!

Pozitív visszajelzések mindenhonnan

A rengeteg pozitív visszajelzést is kapsz majd. Hihetetlen érzés amikor megtudod, hogy valaki a te kedvedért több száz(!) kilométert utazott. A kolozsvári előadásunkra egy srác Temesvárról érkezett – ez tömegközlekedéssel több, mint 400 kilométer és majdnem 7 óra!!! A Blogger Akadémiára Sopronból és Miskolcról is érkeztek. Ezek az emberek arra szentelték az életük értékes óráit, hogy bennünket hallgassanak. Elképesztő, mint az is, hogy emiatt milyen erős tiszteletet, vagy alázatot(?) érzek mindig a közönségünk irányába.

Fantasztikus érzés. Nem tudok mást javasolni – PRÓBÁLD KI!

A szerző

Battay Máté
Battay Mátészerkesztő
Médiavállalkozó, PhD hallgató, okleveles kommunikátor és tanácsadó.