Nem csak az a lényeges hogy mit mondunk, a hogyan mondjuk sokkal fontosabb. A legszebb gondolat is elveszik ha szerencsétlenül fogalmazzák meg, és a legegyszerűbb gondolattól is leszaggatják az emberek a csillárt ha hatásosan adják elő.

1. Mielőtt megszólalsz gondold át

Mi fontos a másik félnek? Hogyan értetem meg magam a legjobban? Hogyan világítsam meg az összefüggéseket? Természetesen az átgondolás nem csak helyben történhet meg, az ember fejben tud készülni egy beszélgetésre már annak lezajlása előtt is.

2. Fogalmazz érthetően

Nem túl körmönfont, nem túl egyszerű, nem túl előkelő, nem túl bunkó, nem túl sok szakszó, nem túl dilettáns kifejezésmód. Ennyi az egész? Kérdezhetnénk, de tényleg meglepően sok rossz példát látni. Szóval csak szépen választékosan, tisztán, de vagányan!

3. Kisugárzás

A kedvesen, jóindulatúan, őszintén, komolyan, nagyvonalúan, elmondott szavak egészen máshogy hangzanak, mint az őszintétlen, esetleg dühösen vagy megvetően csengő mondatok. A partner megérzi, és hatással is van rá. Ne azon múljon a nagy üzlet, hogy éhes vagy, vagy rossz kedved van. Keep smiling!

A szerző

Battay Máté
Battay Mátészerkesztő
Médiavállalkozó, PhD hallgató, okleveles kommunikátor és tanácsadó.